V minulom článku som Vám sľúbila, že si ukážeme čo so zbytkami lepenkových výrezov. Určite ich nevyhadzujte, ale pekne skladujte a potom ich môžete na svojich projektoch využiť. Okrem nejakých väčších projektov je možné ich použiť aj na menšie, napr. ATC, ozdobenie stránok do albumu, ale viem si ich predstaviť aj na pohľadniciach.

 

    Prázdniny sú za nami. Voľné chvíľky s rodinou ste si mohli užívať doma, na dovolenke či už na Slovensku alebo v blízkom okolí. A niektorí ste mohli byť na dovolenke pri mori a možno ste si priniesli aj mušle, že si ich odložíte na pamiatku. Tak možno dnes ich na projekte využijete.

 

   A čo to dnes bude?  Mixed media obraz podľa vašej fantázie. Môj projekt Vám môže byť ako oporný bod.

 
ramik
 

  Ako základ budeme potrebovať obraz a čistý baliaci papier (taký, do ktorého sa balí napr. sklo). Z obrazu použijeme zadnú stranu, na ktorú nalepíme pokrčený baliaci papier.

 

ramik
 

   Ten narovnáme len mierne, aby sa nám zachovala štruktúra pokrčenia.

 
ramik
 

   A celé to natrieme bielym gessom. Následne na vrch baliaceho papiera nanesieme rôzne vzory zo šablón, ja som použila túto konkrétnu šablónu za pomoci štruktúrovacej pasty. A opäť to celé natrieme gessom. Pomocou horkovzdušnej pištole to vždy riadne presušíme. Či už vzor zo šablóny alebo gesso.

 
ramik
 

  A teraz prídu na rad už spomínané zbytky lepeniek a iné dekorácie, ktoré môžete použiť. Všetky tieto „ozdoby“ treba natrieť gessom, aby sa ani nich tiež dobre udržala farba.

 
ramik
 

   Po usušení týchto ozdôb sa môže začať samotné ozdobovanie. Lepenkové výrezy nalepte podľa svojho gusta na obraz. A nechajte lep dobre preschnúť.

 
ramik
 

   A teraz príde rad na farbenie. Fantastickou pomôckou pri mixed media sú farby v spreji. Veľmi ľahko sa používajú a výsledný efekt je super-bomba :) Vždy po nanesení farby som farby presušila horkovzdušnou pištoľou. Ja som použila hnedo-modrú kombináciu farieb, pretože je môjmu srdcu najbližšia. Vy si samozrejme zvolte také farby, ako sa Vám páčia alebo hodia do interiéru.

 
ramik
 

  Potom som vzala pečiatkovú podušku Disstres – vintage photo a pomocou tupovača som túto farbu naniesla na okraje obrazu z vnútornej aj z vonkajšej strany. Prešla som toutou farbou aj vzory zo šablón, aby sa krásne ukázali.

 

  Potom som naniesla kde tu vzor pečiatky s čiernou poduškovou farbou, aby tam nebola len hnedá a modrá farba...trocha to celé „ožije“ :)

 
ramik
 

   Potom som si vyrobila posledné ozdoby na tento projekt. Sú to motýle, ktoré som naniesla na papier vždy tak, aby boli v pároch. Tzn. na 3 motýle som potrebovala 6 ks opečiatkovaných motýľov na papieri. Tie som vystrihla a okraje pretrela disstres poduškou – vintage photo pomocou tupovča.

 

ramik
 

   Vzala som dva vystrihnuté motýle a nalepila jedno na druhé tak, že som lepila len v strede – akoby telo motýľa – a vrchnú časť som trocha nadvihla. Urobí sa vlastne taký 3D efekt.

 
ramik
 

   Potom som na vrchnú časť motýľa naniesla trocha lepidla a zasypala mini trblietkami.

 
ramik
 

  Nadbytok trblietok som oprášila, aby ostali len tam, kde bolo lepidlo a do stredu motýľa som nalepila dovolenkové mušle.

 
ramik
 

  Nalepila som ich na obraz a hotovo.

 
ramik
 
ramik
 

Použitý materiál:

 

Šablóna - Leafy Swirl

Spreje

Mixed media - štruktúrovacia pasta

Stazon Ink čierny

Lepenkové výrezy

Horkovzdušná pištoľ

Lepidlo

Disstres – vintage photo

Tupovač

Motýl

 

Veľmi by ma tešilo, keby ste si to vyskúšali...a dali vedieť ako ste dopadli :)

 

 
zuzka