Je skoro koniec februára, sú za nami už dva mesiace roku 2017. (aj Vás to tak vydesilo? Ako rýchlo ten čas ubehol?)  Tým pádom by sme už my všetci, ktorí sme sa pustili do projectu life mali mať niekoľko stránok hotových. Ja sa dnes hlásim s pokračovaním o tejto obľúbenej tvorivej záležitosti. V prvom diely PL sme si čo to povedali o základných pomôckach, o možnostiach tvorenia tohto „fotodenníčku“ a dnes to bude o fotkách.

 

   Fotky sú základom PL. V dnešnej dobe máme to šťastie, že nové telefóny sú vybavené už naozaj slušnými foťákmi a tak si môžeme zaznamenať naozaj skoro všetko. Od nádherného výhľadu cez okno, cez obed až po momentky s blízkymi. Fotky sa preto kopia a keď príde na spracovanie, možno si i vy vzdychnete, že treba robiť koláže.  Spôsobov spracovania fotiek na tlač je celý rad a ja Vám dnes predstavím online možnosť, ktorá je jednoduchá a rýchla - www.picmonkey.com 

 

PL1
 

   Takto vyzerá základ, keď si otvoríte tvorbu koláži. Prvé čo je potrebné urobiť, je odomknúť dole zámok, ako je vyznačené na fotke. Ja si tlačím fotky na rozmer 10x15, pretože mi vyhovuje do kapsičiek a preto zmením rozmery koláže na 1795x1205. Prvá možnosť je úprava fotiek do kapsičky 3x4 a na to stačí po nadstavení rozmeru kliknúť na krížik, ktorý sa zjaví keď prídete do pravého rohu štvorčeka navyše. 

 

PL2
 
   Rozmer máme nadstavený, stačí nám už len nahrať fotky. Klikneme na Add images a len čo sa nahrajú, stačí potiahnuť fotku do štvorčeka a je to. Fotka pripravená na vytlačenie a rozstrihnutie do príslušnej kapsičky. 
 
 
PL3
 
    Veľkostí kapsičiek je ale viac a poľahky si v programe nadstavíte aj ostatné. Napríklad na najmenší rozmer 2x2, si kliknete na ľavom panely na zakrúžkovanú časť. Vyberiete si Cards a tam podľa potreby. Možno sa to dá i jednoduchšie, ale ja si vyberám tri krát tri štvorčeky a následne mením rozmer plochy opäť na 1795x1205. Dostaneme 9 plôšok, ale aby štvorčeky pasovali do kapsičiek, treba jeden pás odstrániť krížikmi. 
 
PL4
 
 
 Opäť si potiahneme fotky do štvorčekov a je hotovo. Stačí vyvolať a nastrihať rovno do kartičiek. Ak sa Vám zdajú tie biele okraje zbytočné, je tu možnosť odstrániť ich kliknutím v ľavom mene na poslednú ikonku farieb.  Je tam funkcia Spacing, ktorou si to podľa potreby upravíte. 
 

  Nech to nie je len o číselkách a faktoch, na záver sa s Vami podelím ešte o pár fotiek praktického kolážovania z môjho PL. Ako som spomínala už v prvom článku, tvorím do menšieho formátu a tak mám v obľube práve maličké štvorčeky 2x2 a 3x4. Zmestím tam fotky i text a nejaké tie ozdôbky, aj keď pre mňa je to hlavne o tých fotkách a spísaní všetkého zaujímavého. 

 

PL8
 
    Niektoré plochy sú bez fotiek či zážitkov, ako napríklad malý štvorček, na ktorý som nalepila len srdiečko a textové nálepky. 
 
PL9
 
PL5
 
 
   Niektoré texty sú písané rukou, iné na počítači, podľa toho ako sa mi hodilo (a chcelo :) ) Ak niečo ale nesmie chýbať keď tvorím PL, tak sú to enamelky a zakladanie lístkov z kina, či z iných miest. 
 
PL10
 
PL7
 
   Tu už vidieť 3x4 formát fotky. Moje prvé februárové dni boli naplnené radosťou so šteniatka, ktoré sme doma mali na dva dni, takže prvá dvojstrana je takáto psíčková. 
 
PL12
 
 

A čo vy? Držíte sa a pravidelne lepíte po týždni/mesiaci svoje zážitky, alebo zatiaľ len zapisujete a odhodlávate sa, konečne sa pustiť do tvorenia? Budem rada ak sa podelíte v komentároch, či v galérii o fotografie.

 

Krásny tvorivý zvyšok dňa všetkým ♥