Vitajte pri čítaní druhej časti „voľného pokračovania“ o technike – Mixed Media. V prvej časti sme si povedali nejaký ten úvod do tajov tejto techniky a vytvorila som základ na obraz. Dnes budeme pokračovať.

 

  Ukážeme si ako môžeme základ ozdobiť a dozdobiť a potom buď podarovať alebo si vystaviť. Ja mám všetku svoju tvorbu vystavenú vo svojej súkromnej galérii – na chodbe - :) Verte mi, že takto vyrobený obraz očarí každého. Mimochodom, v októbri máme v rodine svadbu. Mladomanželom budem jeden takýto obraz tvoriť, tak ma sledujte, aby ste videli svadobný dar...a možno vás to „nakopne“ a vyrobíte aj vy niečo.

 

  Tak teda poďme na to. Na zafarbený základ som si nalepila stuhy. Rôzne druhy, navrstvila som ich pekne na seba. Lepiť to môžete ako to bude vyhovovať vám. Ja rada používam lepiacu pištoľ takže na stuhy som ju použila. Na ostatné ozdoby som použila PVA lepidlo. Z jedného prostého dôvodu...ak niečo nalepím lepiacou pištoľou, okamžite sa to prilepí a nemôžem s tým už nič robiť. Ale ak to zalepíte „tekutým“ lepidlom, máte ešte šancu veci popresúvať, podvihnúť, premiestniť.

 
mixed-media
 

  Ďalší krok budú ozdoby. Ako som už v prvom článku písala, môžete použiť čokoľvek čo doma máte. Ja dnes budem používať papierové výseky, ktoré som si vybrala z 3D stavebníc. Ja som použila túto, ale je ich veľa, dá sa z čoho vyberať. Juj milujem tieto 3D stavebnice. Dajú sa využiť nielen pri výrobe pohľadníc, alebo albumov, ale ako budete vidieť aj na mixed media sú fantastické.

 
mixed-media
 

  Mimochodom, ako viete koľko ozdôb budete pri svojej práci potrebovať? Jednoducho, skúšajte si prikladať jednotlivé veci k sebe na projekte... kludne ich presúvajte, premiestňujte, vymieňajte, kým sa vám to nebude páčiť. Mne sa veľakrát stane, že si vyberiem niečo a potom to tam nakoniec nedám, lebo sa mi to popri tom ukladaní už nehodí. Ale pozor, nevyhadzovať :) odložiť bude dobré na iné projekty.

  

  Takže keď som si vybrala čo budem potrebovať, okraje som trocha „zničila“. Poslúžila mi na to moja obľúbená pomôcka – ničič. Ak „zničíte“ okraje jedného papiera, odporúčam „zničiť“ už všetky papiere. Na výslednom efekte by to neukázalo pekne, keby jeden papier bol a ostatné neboli „zničené“.

 
mixed-media
 

 Rada na týchto projektoch jednotlivé komponenty vrstvím. Vrstvenie je veľmi jednoduché. Na spodok akejkoľvek ozdoby lepím buď hrubší kartón (z krabice), alebo penovú gumu, ale najradšej používam zbytky lepenkových výrezov. Nevyhadzujem ich, lebo sa dajú krásne na toto použiť. Okrem toho, že ich podlepujem na vrstvenie, niekedy z nich robím aj základ na mixed media obrazy. Lepím ich na seba a potom ich buď bielym alebo čiernym gessom natriem a farbím. Tiež to ukáže veľmi zaujímavo.

 
mixed-media
 

Tu je to vidieť, ako sa papier navrstvil. Ak chcem, aby bol papier vyššie, podlepím ho viacerými lepenkovými výrezmi.

 
mixed-media
 

  Papiere, ktoré som si vybrala mám nalepené. V podstate to môže ostať aj takto. Ale pridala som tam ešte  kvietky na zjemnenie.

 

TIP: miesto vrchného obrázka dieťaťa je možné dať aj normálnu vašu fotografiu. Ak teda máte nejakú peknú fotografiu, ktorú by ste si vystavili do rámika, môžete ju vystaviť do takéhoto obrazu.

 
mixed-media
 

A tu je pár záberov dokončeného obrazu:

 
mixed-media
mixed-media
mixed-media
  

   Nezabudnite, koľko ľudí - toľko chutí. Každý vidí svet inak, každému sa páči niečo iné.  Niekto má rád menej farieb, niekto viac. Ja podľa nálady...ale väčšinou používam viac farieb. Ako hovorím, každému sa páči niečo iné...

 

   Ukázala som vám jednu z milióna možností ako si vyrobiť mixed media obraz. Záleží už len na vás a vašej fantázii.

   Ak by ste mali otázky, neváhajte píšte do komentárov alebo kľudne mi ich pošlite na mail (zuzka.cedulova@gmail.com). Ak budem vedieť, rada odpoviem :)

   A keď ste to dočítali až do konca, mám pre vás prekvapenie. Ak zanecháte komentár v tomto príspevku, vyžrebujeme jednu z vás a obraz dostane ako darček. Aby si ho mohla pozrieť aj naživo...:)

 

Odviažte sa a relaxujte :)

   

zuzka