Určite všetci poznáte ten pocit, keď si stiahnete dokonalý krásny font, otvoríte program, píšete a zrazu „ť“ či „ž“ zmenené na iný. Zahraničné fonty sa s našimi písmenkami moc nekamarátia, ale vždy sa s tým dá bojovať.

 

  Jedna forma boja je stiahnuť iný font, iná dopísanie interpunkcie čiernym perom, keď si text vytlačíte a potom je tu možnosť tri, o ktorej bude dnešný článok.

 

   Potrebujete na to nejaký program. Mäkčene a dĺžne nedorobíte vo Worde, ale nie je nutné vlastniť žiadne profi programy, ako Photoshop či Corel. Tam to samozrejme ide tiež, ale úplne postačí, napríklad zadarmo stiahnuteľný program Photofiltre 7. Návod som nafotila práve v ňom, ale ak vlastníte iný, princíp zostáva. 

   

fonty
 
   Prvý krok je napísať text. V tomto programe pridáte cez ikonku, ktorú som vyznačila na prvom obrázku. Otvorí sa okienko, kde môžete napísať požadovaný text. Zvolíte si tam veľkosť, farbu, prípadný uhol, efekty a podobne. Vybrala som na ukážku jeden z fontov, ktorý ako vidíte nepodporuje ani ž, ani ť (to pre istotu rovno vynechalo) ani č. Vidno to už v nadhľade okienka. 
 
fonty
 
   Ak chcete dorábať na takéto fonty mäkčene, je nutné si spraviť ten základný text prosto bez diakritika. Písmeno "ž" zmeníte na "z", "ť" na "t" a tak ďalej. Teda to bude vyzerať nasledovne. 
 
fonty
 
   Teraz si opäť otvoríte okienko na dopísanie textu. Vložíte čisto len mäkčeň. Ako v nadhľade vidíte, nie je práve hodiaci sa k tomuto fontu. Je to tým, že samotný font jednoducho mäkčene nemá vôbec. Niektoré písma majú napríklad č, ale chýba ž či ť a tam je to ľahšie, lebo mäkčeň spraví pekný, ktorý pasuje. Ale ani v takomto prípade, aký vidíte na fotke to nie je problém. Jednoducho si vo fontoch vyberiete nejaký iný, ktorý sa bude viac hodiť. 
 
 
fonty
 
fonty
 
   Len čo ste našli vhodný hodiaci sa font k písmu, vložíte ho rovnako ako pri písme. Objaví sa niekde na ploche a stačí mäkčeň len myškou posunúť nad písmenko, kde má byť. Takto si potom môžete na ľavo vo vrstvách len duplikovať a posúvať mäkčene (ale aj dĺžne rovnako vložíte) a dorobiť diakritiku všade, kde chýba. Niekedy je treba trošku mäkčene zmenšiť, oproti veľkosti textu, ale to už uvidíte, ako sa to bude hodiť. 
 
fonty
 
   A je hotovo. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako zábavka na dlhý čas, ale pravda je taká, že to dorobíte za krátku chvíľku. Ja ešte prikladám malú ukážku aj iných fontov, kde sa dorábali mäkčene. 
 
fonty
 
Dúfam, že mnohým z Vás uľahčí tento návod boj s fontami a ak by niečo bolo nejasné, stačí sa spýtať. 
 
Krásny deň ♥