Milujem tvorenie z papiera a niekde medzi tým ako som začala so scrapbookom, ma na nejaký čas zlákalo aj origami. V poličke medzi fantasy knihami mi ležia aj dve s návodmi, ako si poskladať z papiera zvieratká, kvety či kadečo iné, ale pravda je taká, že som skúsila možno tak desiatku z nich. Dnes som si ale skladanie papiera zopakovala a s blížiacimi sa Vianocami ( uf už len dva týždne) som si vyskúšala jednoduchý návod na červeného Santu, pretože na pohľadnice či na stránky rada používam vlastnoručne vyrobené ozdôbky.

   Ak si aj vy budete chcieť poskladať takúto postavičku, postačí Vám kúsok papiera a trocha trpezlivosti. 

 

santa1
 

   Prvým krokom je vystrihnúť si dva štvorce z papiera. (tie moje majú rozmer 3,8 cm) Odporúčam nižšiu gramáž, ja som skúšala i hrubší scrapbookový vzorovaný papier a aj keď sa podarilo, mäkší vyhovoval viac. Červený papier som nalepila na biely výkres, pričom pri strihaní som na oboch štvorcoch nechala trčať biele pásiky. (viď foto)

   Ako prvú som skladala halvu s čiapkou. Štvorec kde sa biele pásiky dotýkajú si otočíme bielou stranou hore a zohneme papier ako vidíte na obrázku. Ja som si označila 1,5 cm od špicu aby som mala čiapku pekne symetrickú. 

 

santa2
 

   Hornú časť zahneme do strany, bude to koniec čiapky. Neskôr si ho môžeme dozdobiť niečím čo budem brmbolec. Z opačnej strany zahneme dolný biely špic hore a potom zase kúsok späť, tak aby prečnieval z druhej strany. 

   Trup vyrobíme z druhého štvorca. Prehneme štvorček na polovicu, tak aby jeden biely pás bol hore a druhý dole. Otvoríme si štvorec bielou stranou hore a prehneme kraj k polke ohnutého papiera.  To isté zopakujeme aj s druhou polkou. 

 

santa3
 

Ohneme papier ako vidíte na obrázku, z jednej i druhej strany. Vrchnú časť potom ohneme dole, koniec necháme kúsok nad bielymi pásikmi čo sú dole, tak aby bolo vidno i červenú farbu, keďže sú to nožičky. Stačí prilepiť hornú časť k dolnej a máme hotovo. 

    Keď už bola ozdôbka na svete, nedalo mi nevyskúšať ju hneď aj niekde umiestniť. (aj keď som si spravila ešte tri ďalšie, keď som bola rozbehnutá a poznala postup už naspamäť :) ) Vianočných pohľadníc takto pred sviatkami nikdy nie je dosť a preto prvá postavička skončila práve na vianočnom prianí. 

 

santa3a
 

   Aj keď Santa je červený, na zvyšok pohľadnice som používala bielu a modrú farbu, pre trochu zimnej atmosféry. Na základ priania som nalepila modrý vzorovaný papier a na čistý biely suchým embosingom vytvorila vzor. Nakoniec som do bieleho papiera ešte vyrezala kruh a vytvorila si takzvaný shaker shaker kard (hrkálku) v ktorej sa pohybujú flitre. Nakoniec bielu časť obviazala twine šnúrkou, dozdobila enamel bodkami, brads a použila čerstvo vytvoreného Santu a roztrihla lepenkový výrez, aby som slovo veselé mohla dať trochu bokom a našikmo. 

 

tutorialsanta4
 
tutorialsanta5
 
tutorialsanta6
 
tutorialsanta7

 

    Ak sa tiež pustíte do skladania, rada uvidím kam zavítali postavičky u Vás.

Príjemné tvorenie a krásny zvyšok víkendu.