Vytvoriť album či minialbum, asi každá z nás si položí skôr ako vytiahne pomôcky otázku, alebo skôr otázky. O veľkosti, koľko strán tam bude potrebovať, ako ho zviaže. Šitie, otváracie kruhy, väzba...možností je viacero a keďže posledné dni prišli nejaké otázky ohľadom strojčeka Zutter, pripravila som si pre Vás článok o tejto malej ružovej pomôcke. 

 

zutter
 

  Zutter je šikovná pomôcka pre všetkých, ktorý milujú tvorbu albumov, denníkov, zápisníkov a chcú si sami zviazať album bez nutnosti kupovať polotovar. Je to menší strojček, má okolo 22 cm na dĺžku a tak sa s ním ľahko manipuluje i sa ľahko skladuje. Prereže viacero materiálov, samozrejme papier, lepenku, prejde cez obal potiahnutý látkou a akrylové dosky, kartón a iné. V prípade akrylových dosiek treba ale voliť dosky od firmy Zutter.

   Stroj Zutter robí naraz 6 dierok. Vďaka šípke v strede medzi vyznačenými dierkami priamo na stroji si krúžky ľahko umiestnite v strede albumu, ale rovnako ľahko si vymeriate, ak potrebujete väzbu umiestniť hore aj dole na albume. (prípadne kdekoľvek, podľa svojej potreby). 

 

viazaniezutter
 

Aj keď stroj vyreže naraz priamo 6 dierok, nie je problém zviazať album po celej dĺžke. Na samotnom strojčeku sa dajú prepnúť 4 polohy a jedna z nich slúži práve na toto. Ľahko si tak spravíte väzbu po celkom kraji, ale aj s 10 dierkami na stred a podobne. (pre toto je dobré čítať návody, pretože aby som sa teda priznala, ja som na to prišla asi tak po roku častého viazania a dovtedy som si hrdo myslela, aká som šikovná a kreatívna, že si viem pomôcť a po nejakom tom boji zvládnem napojiť toľko dierok za sebou :) )

 

viazaniezutter
 
   Čo Zutter ale nedokáže, je urobiť menej ako 6 dier. Ak by ste chceli urobiť napríklad len 4 dierky, mašinka Vám s tým nepomôže. Aspoň nie niekde v strede. Čo sa ale kraju týka, človek si tam pomôcť vie. K stroju je pribalená malá plastová pomôcka ktorú na to môžeme použiť a tak na kraj albumu či zápisníčku zvládneme dať i menej ako 6 dierok.  
 
 
zutterviazanie
 

    K samotnému stroju nepotrebujete už nič okrem krúžkov (špirálok) na viazanie a tie sa predávajú v rôznych veľkostiach i farbách. Základná biela, čierna, k tomu červená, modrá, ružová či zlatá. Výber krúžkov na viazanie záleží od hrúbky albumu. U nás na eshope v popisku produktu nájdete, aký je priemer po zviazaní v centimetroch.

 

Tu je krátke zhrnutie v podobe výhod a nevýhod:

 

Výhody:

  • Malý a spratný strojček
  • Predieruje rôzne materiály a dieruje viacero papierov naraz
  • Ľahká manipulácia a jednoduché používanie
  • Možnosť jednoduchého umiestnenia väzby kdekoľvek na hrane albumu, či už do stredu alebo po krajoch
  • Možnosť zviazať album po celej dĺžke

 

Nevýhody:

  • Nevyreže menej ako 6 dierok – na kraji si človek síce pomôže a zvládne, ale inak to Zutter nezvládne
  • Zviazaný album sa nedá otvárať pre ďalšie vkladanie listov, ako v prípade otváracích krúžkov

  

   Existujú stroje, na ktorých zvládnete niektoré zuby odstaviť a teda Vám predierujú aj menej ako 6 dier, ale zvyčajne je ich hodnota prirodzene aj vyššia. Ak teda nepotrebujete viazať vyslovene s menej ako 6 krúžkami, z vlastnej skúsenosti tohto malého pomocníka môžem len odporučiť.

   Ak by ste si chceli pozrieť video, tak tu je šikovné video, ako sa so Zutterom pracuje:

 

  

  A na záver malé reklamné okienko :) Pri kúpe stroja u nás získate automaticky 10% jednorazovú zľavu na nákup krúžkov a k stroju Vám príde i pribalený slovenský návod aj s tipmi o nás, ako stroj používať ľahko a rýchlo. 

 

 Ak máte akúkoľvek otázku, pokojne sa spýtajte.

 

Ako viažete svoje albumy vy?

Prajem krásny večer.