Projekt life, hravá forma scprabookingu na uchovávanie spomienok, bežných i výnimočných, ktorá možno nadchla i Vás. Je to prijateľná forma aj pre mnohých, čo si album netvoria a v hlave si možno hovoria niečo v duchu obrázku, ktorý je síce z finančného hľadiska pravdivý, ale zároveň pre každého kto miluje tvorenie a pozná tie endorfíny z tvorenia nepodstatný. 

 

scrapbooking
 

   Dnes je tu nový rok a to je ideálny čas, kedy sa do „PL“ pustiť. Ak s ním nemáte žiadne skúsenosti, alebo PL nepoznáte, je tu malý úvod do tvorenia takéhoto fotodenníčku, akoby to nazval môj kamarát.

   Než sa pustíte do samotného tvorenia PL, sú tu dve veci, ktoré si treba premyslieť hneď na začiatku. Prvá vec je, v akých intervaloch si chcete album robiť. Zaznamenávať rok po týždňoch, alebo mesiacoch? Alebo či si len budete zachytávať udalosti a zážitky podľa toho, ako sa vyskytnú.

   Od prvej otázky sa odvíja i druhá vec, ktorú si treba premyslieť a tou je veľkosť albumu. Možností je ako vždy niekoľko a od toho ako často a veľa chcete lepiť, koľko zážitkov predpokladáte, či čo sa Vášmu srdcu jednoducho viac pozdáva, si treba vybrať album.

 

Albumy

   Výrobcovia ponúkajú niekoľko veľkostí, v ktorých sa dá album tvoriť. Bežný scprapbook rozmer 12x12 palcov alebo tiež albumy 6x8 a 4x4. Albumy sa vyrábajú rovnako v rôznych materiáloch, kožené, koženkové, kartónové, látkové...

   Nedá sa povedať ktorý rozmer je ten najlepší, záleží to od mnohých faktorov, ktoré som spomenula už vyššie. Môžem napísať len za seba, pár svojich skúseností a postrehov, ale nakoniec je to len na Vás. V čase keď som sa rozhodla skúsiť PL, či pri tom vôbec vydržím a či investovať peniaze do kúpy albumu, som si kúpila obyčajný zakladač a plastové obaly myslím že na fotografie, ktoré som našla v papiernictve. Na úvod a pokus to bolo fajn, kapsy mali 4 otvory s priestorom 10,5 x 15 cm, takže som si mohla vyrábať vlastné kartičky, ale nebolo to ono. Keď človek prelúska pinterest a vidí tam krásne kapsičky s rôzne uloženými otvormi, chce proste také tiež :) Na ďalší rok som teda siahla už po originál albume na projekt life, v mojom prípade 6x8, pretože 30-tkové albumy mi vždy prišli také veľké nespratné. Tvorím si síce veľký album ale preferujem svoj menší a tak voľba pri projekte life padla na tento menší formát a v roku 2017 tiež pôjdu zážitky do 6x8 albumu od Echo Parku - My StoryBook

   Na druhú stranu, ak máte pocit že toho budete lepiť naozaj veľa, 30-tkový album nie je na škodu. 

 

projectlife

Plastové kapsičky

   Pri kúpe albumu zvyčajne vo vnútri nájdete 10 platových kapsičiek na začatie. Kapsičky sa potom dajú dokupovať zvlášť, buď „combo pack“ , kde sú rôzne kapsičky s rôznym usporiadaním, alebo sa dajú kupovať balíčky kde je len určitý druh požadovaného rozloženia, ak človek nejaké preferuje.

    12x12 PL ponúka asi najširší variant rozložení, ale i pri menších formátoch ako 6x8 si máte z čoho vyberať. 

kapsicky
 

Kartičky

   Čo robí projekt life projketom life a nie layoutom (stránkou) v scrapbook albume? Práve kapsičky a v nich rôzne ozdobné kartičky. Predávajú sa po kolekciách a sadách, môžete si na ne písať, lepiť fotky, ozdobovať ich, či nechať tie s citátmi či nápismi len tak ako sú. Ozdobené kartičky sa zasúvajú do káps rovnako ako fotografie.

   Ak ale nechcete hneď investovať do kolekcií kartičiek, stačí zobrať kartičkové scrapbook papiere od rôznych značiek a rozstrihať tie, poslúžia rovnako dobre :)

 

karticky

 

Fotky

Fotky sú základ pre PL. Preto treba mať foťák alebo mobil vždy po ruke, čo v dnešnej dobe už nie je veľký problém. Fotografie zároveň pomôžu spomenúť si, čo všetko sa Vám počas dní stalo. Oplatí sa stiahnuť si aj nejaký program na úpravu fotografií, v ktorých si môžete robiť aj koláže. Na internete ich je zdarma niekoľko, napríklad Picasso. Koláže si tiež môžete robiť online na stránke PicMonkey

 

Vstupenky, lístky...

Nezabudnite si odkladať maličkosti, ako lístky či vstupenky, ktoré potom pri tvorbe PL môžete použiť a zakomponovať do kapsičiek.

 

Nech nezabudnete...

Sme len ľudia a tak zabúdame. Aj preto z osobnej skúsenosti odporúčam mať nejaký zápisníček či miesto, kam si priebežne píšete, čo sa Vám udialo. V odrážkach, nech si spomeniete, poprípade nejaké hlášky, ktoré by ste si o pár dní než sa dostanete k lepeniu už nemuseli pamätať.

 

Ozdoby

Pri tvorení PL sme obmedzený kapsičkami a ich hrúbkou. Preto pri zdobení kartičiek netreba vytvárať priveľmi 3D ozdoby, pretože ju potom nedostanete dnu. Na ozdobovanie sa preto hodí skôr niečo ploché a nie moc vypuklé – lepenkové výrezy, kartónové výrezy, svorky brads, washi pásky, stužky či enamel bodky...Samozrejme na ozdobovanie môžeme využiť razítka, spreje, šablóny...kreativite sa medze nekladú. 

 

PL

 

 To je záver prvého dielu o projekte life. Ak sa aj vy chystáte pustiť do tvorenia, určite sa podeľte v komentároch o svoje dojmy či to, akú veľkosť preferujete v PL vy. A ak hľadáte inšpiráciu, pár ukážok stránok nájdete aj na našom Pintereste. A už zajtra nájdette na blogu víťaza decembrovej challenge.

 

  Na záver Vám prajem ešte všetko dobré do nového roka, nech Vám nechýba nič aby ste mohli byť zdraví a šťastní. Teda aby Vám nechýbala ani inšpirácia, dostatok kreatívneho materiálu pre túto malú veľkú závisloť. Šťastný  nový rok, nech je ešte krajší ako ten minulý! ♥